Lemon curd - Κρέμα λεμόνι


ταφ

ο «curd», σε ελεύθερη απόδοση νομίζω η καταλληλότερη μετάφραση είναι πολτός, μια κρέμα που γίνεται συνήθως με λεμόνι, λαίμ, πορτοκάλι ή σμέουρο.
Τα βασικά συστατικά είναι ασπράδια αυγών, ζάχαρη, χυμό φρούτων και φλούδα εσπεριδοειδούς μαγειρεμένα σε χαμηλή θερμοκρασία. Σε κάποιες συνταγές υπάρχουν και οι κρόκοι και βούτυρο.
Το «curd» λεμονιού (lemon curd) παραδοσιακά σερβιριζόταν με ψωμί ή Scones (σκόουνς) στο απογευματινό τσάι σαν εναλλακτικό της μαρμελάδας και σαν γέμισμα σε κέικ, παστάκια και τάρτες
H λεμονόπιτα, φτιάχνεται με κρέμα λεμονιού (lemon curd) και μαρέγκα και έχει υπάρξει ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά στην Αγγλία και στις Ηνωμένες πολιτείες από τον 19ο αιώνα.
Οι «curds» είναι διαφορετικές από τις κρέμες και την γέμιση για πίτες γιατί περιέχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χυμό και ξύσμα που τους δίνει μια πολύ πιο έντονη γεύση. Συνήθως δεν σερβίρονται μόνες τους.
Άλλες παραλλαγές είναι με βατόμουρα, Διαβάστε το σχετικό αφιέρωμα ">μύρτιλλα, μανταρίνια, φρούτα του πάθους μάνγκο κ.α.

Το curd λεμονιoύ πρέπει να γίνει με τα φρέσκα λεμόνια. Μην χρησιμοποιήστε το συσκευασμένο χυμό λεμονιών, και κατά προτίμηση βιολογικά για να είσαστε σίγουρη ότι το ξύσμα δεν θα είναι γεμάτο χημικά. Κατά την επιλογή των λεμονιών ψάξτε τους αυτούς που είναι ευώδεις με τα λαμπρά χρωματισμένα ελαιούχα κίτρινα δέρματα. Επιλέχτε γερά λεμόνια χωρίς στίγματα στο φλοιό τους Πριν ξύσετε τον εξωτερικό φλοιό σιγουρευτείτε ότι πλένετε το λεμόνι πολύ καλά (το σαπούνι και το νερό είναι καλύτερα). Όταν ξύνετε το λεμόνι αποφύγετε το άσπρο εσωτερικό του γιατί είναι πικρό.

φωτογραφία: Musical Linguist/Photos

4 αβγά μέτρια ή μεγάλα
65 γρ. φλιτζανιού ζάχαρη
ξύσμα από 1 λεμόνι, βιολογικής καλλιέργειας ή σπιτικό*
125 ml. Φρέσκο χυμό λεμόνι, σουρωμένο
50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (το φρέσκο είναι προτιμότερο αλλά γίνεται και με φυτικό)

Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά, τη ζάχαρη και το ξύσμα μέχρι το μείγμα να πάρει ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Προσθέστε το χυμό λεμόνι και το βούτυρο ή το ελαιόλαδο και βάλτε το σε μπεν μαρί. Με σύρμα, ανακατεύετε διαρκώς το μείγμα, μέχρι να δέσει. Σβήστε την εστία και συνεχίστε να ανακατεύετε για 1' ακόμα.

Αν θέλετε, μπορείτε να χτυπήσετε την κρέμα στο μπλέντερ για να πιο απαλή υφή χωρίς σβόλους
Την βάζετε σε μπολ και βάλτε πλαστική μεμβράνη ή δίσκους από λαδόχαρτο, που να καλύπτουν όλη την επιφάνεια, για να μην κάνει κρούστα.Αφήστε να κρυώσει και βάλτε στο ψυγείο. Διατηρείται τουλάχιστον μία βδομάδα.

*Όταν χρησιμοποιείται ξύσμα λεμονιού το λεμόνι να είναι βιολογικό ή από κήπο.
Έτσι είσαστε σίγουροι ότι δεν απαλλαγμένα από φάρμακα.

Η αξιολόγησή σας: None Αξιολόγηση: 4.5 (8 ψήφοι)
 0