Παγωτό καϊμάκι



από τα βάθη της Ανατολής

ταφ

ο αυθεντικό παγωτό καϊμάκι που έρχεται από τα βάθη της ανατολής, φτιάχνεται με σαλέπι.
Το όνομα καϊμάκι προέρχεται από την Τουρκία, οπού kaymak dondurma σημαίνει παγωτό κρέμα (kaymak = καϊμάκι/ανθόγαλα, dondurma = παγωτό).
Στην Τουρκία τα παγωτά φτιάχνονται παραδοσιακά με ανθόγαλα.
Στην πραγματικότητα είναι ένα παγωτό κρέμα, με ανθόγαλα (αν μπορέσουμε να βρούμε) και τα αρώματα της ανατολής.
Περιέχει σαλέπι και μαστίχα συνήθως, αλλά μπορείτε να το βρείτε και με μαστίχα και ροδόνερο.
Στην βόρεια Ελλάδα μπορείτε να το ακούσετε και ως "Ντοντουρμά".
Το τέλειο συνοδευτικό για μια παραδοσιακή αμυγδαλόπιτα, εκμέκ, μηλόπιτα, σάμαλι.

Χτυπάμε στο μίξερ 50 γρ. ζάχαρη και την μαστίχα μέχρι να γίνουν σκόνη.
Διαλύουμε το σαλέπι σε λίγο χλιαρό γάλα.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα και την ζάχαρη με την μαστίχα σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σαλέπι.
Βράζουμε για 20 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συνέχεια.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε την κρέμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει για 6-8 ώρες.
Ρίχνουμε την κρέμα στην παγωτομηχανή, μαζί με την κρέμα γάλακτος.
Σερβίρουμε με σιρόπι βύσσινο και καβουρδισμένα αμύγδαλα.

480 ml κρέμα γάλακτος ή καϊμάκι
500 ml γάλα
180 γρ. ζάχαρη
2 κ.τ.γ. σαλέπι (15 γρ.)
½ κ.τ.γ. μαστίχα Χίου

Η αξιολόγησή σας: None Αξιολόγηση: 4.2 (22 ψήφοι)
 0