Καλαθάκια αμυγδάλου



από την Μύκονο

α

μυγδαλωτά: ένα από τα παραδοσιακά γλυκά του Αιγαίου.
Φτωχό σε υλικά γλυκό, αλλά πλούσιο σε γεύση.
Δημιούργημα των νησιωτών του Αιγαίου που δεν είχαν εύφορα εδάφη αλλά είχαν λεπτή αισθητική.
Αυτό ακριβώς είναι το αμυγδαλωτό - απλό αλλά φίνο και γεμάτο αρώματα.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε μια λεκάνη, αφού κοσκινίσουμε το αλεύρι, και λιώσουμε το βούτυρο. Ζυμώνουμε καλά δημιουργώντας μια μαλακή ζύμη.
Σε ένα άλλο σκεύος ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.
Βάζουμε τη ζύμη σε φορμάκια και προσθέτουμε τη γέμιση, η οποία πρέπει να φτάνει μέχρι λίγο πιο κάτω από το χείλος της φόρμας, επειδή θα φουσκώσει κατά το ψήσιμο. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

ζύμη:
300 γρ. αλεύρι
150 γρ. βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη
2 κρόκοι αβγών
ξύσμα λεμονιού

γέμιση:
300 γρ. ψίχα αμυγδάλου
500 γρ. ζάχαρη
7 αβγά
λίγο παξιμάδι κοπανισμένο
κανέλα και μοσχοκάρφια κοπανισμένα

Η αξιολόγησή σας: None Αξιολόγηση: 4.5 (13 ψήφοι)
 0