Βενιζελικά



φοντάν με σοκολάτα και γλάσο "υποβρύχιο"

ό

ταν το 1912 ο Ελευθέριος Βενιζέλος επισκέφθηκε τη Λήμνο, μετά την απελευθέρωσή της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενθουσιάστηκε με τα μικρά πεντανόστιμα σοκολατένια μπαλάκια με λευκό γλάσο που τον κέρασαν οι ντόπιοι. Από τότε οι Λημνιοί τα βάφτισαν "Βενιζελικά", για να μείνουν κι αυτά στην ιστορία... της γαστρονομίας.

Μέσα σε μπολ βάζουμε την αμυγδαλόψιχα, τη σοκολάτα, το κακάο, το Cointreau και την άχνη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε καλά όλα μαζί και προσθέτουμε το μπράντι λίγο-λίγο μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο μίγμα. Ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ποτό.

Κατόπιν, πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού, βουτώντας τα χέρια μας κάθε τόσο σε ένα μπολ με μπράντι. Ύστερα τα αραδιάζουμε πάνω σε λαδόχαρτο και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά (περίπου 24 ώρες).

Ετοιμάζουμε στη συνέχεια το γλάσο: βάζουμε τη βανίλια σε μπεν-μαρί σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνει ρευστή. Χτυπάμε το ασπράδι σε σφιχτή μαρέγκα μαζί με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και το προσθέτουμε στη βανίλια. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μίγμα να μισοκρυώσει.

Βυθίζουμε ένα-ένα τα μπαλάκια σ' αυτό το γλάσο μέχρι να καλυφθούν τελείως. Τα βγάζουμε, τα τοποθετούμε πάνω σε λαδόχαρτο και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε το γλάσο που έχει κυλήσει και τα βάζουμε σε καραμελόχαρτα.

Κατά τη διαδικασία του γλασαρίσματος, η βανίλια πρέπει να διατηρείται σε ρευστή μορφή, πάνω σε χαμηλή φωτιά, επειδή όταν κρυώσει θα σφίξει ξανά. Προσοχή, όμως, δεν πρέπει να βράσει.

350 γρ. ασπρισμένη αμυγδαλόψιχα, τριμμένη σαν σιμιγδάλι χονδρό
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη
2 κ.τ.σ. κακάο
160 γρ. άχνη ζάχαρη
1 ποτηράκι λικέρ Cointreau
1 ποτηράκι μπράντι

Για το γλάσο:

350 γρ. βανίλια υποβρύχιο
1 ασπράδι αυγού
χυμό λεμονιού

Η αξιολόγησή σας: None Αξιολόγηση: 4.4 (7 ψήφοι)
 0