διάσημα γλυκά

τ

o panettone δημιουργήθηκε στο Milano το 15ο αιώνα και μπορούμε να πούμε πως σήμερα, πάνω από 500 χρόνια μετά χρησιμοποιείται η ίδια βασική συνταγή.

τ

ο pandoro, που δεν λείπει από κανένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην Ιταλία -και ειδικά στο βορρά- είναι το παραδοσιακό της Verona. Κάποιοι υποστηρίζουν τις αυστριακές του ρίζες (Βιέννη) που οι Αψβούργοι ονόμαζαν "Pane di Vienna", άλλοι την βενετσιάνικη καταγωγή του, "pan de oro" = “χρυσό γλυκό”, ακριβώς επειδή ήταν έδεσμα μόνο των πλούσιων.

πι

αραδοσιακό πασχαλινό γλυκό της Πολωνίας, που όμως φτιάχνεται και σε άλλες περιστάσεις.
Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές σε γέμιση και ζύμη (με φρούτα ή μαρμελάδα).

τ

ο Mont Blanc (ιταλικά Montebianco) είναι επιδόρπιο από πουρέ κάστανου και σαντιγί, συχνά σερβιρισμένο πάνω σε μαρέγκα. Ονομάζεται έτσι επειδή μοιάζει με βουνό και παίρνει το όνομά του από το Mont Blanc - την ψηλότερη κορυφή τον Άλπεων.

τ

ο Tiramisu είναι μία από τις τελευταίες προσθήκες στην “παραδοσιακή” ιταλική κουζίνα.

δ

ροσερή και καλοκαιρινή συνταγή του διάσημου σεφ Όγκιστ Εσκοφιέ, που εμπνεύστηκε προς τιμήν της λυρικής τραγουδίστριας Νέλη Μέλμπα με αφορμή την πρεμιέρα του Logengrin του Βάγκνερ.

σίγμα

όρτμπρεντ (Shortbread) είναι ένα είδος μπισκότου που παραδοσιακά γίνεται με 1 μέρος ζάχαρη, 2 μέρη βούτυρο, και 3 μέρη αλεύρι.Ονομάζονται shortbread λόγω της τριφτής τους υφής

ταφ

ο «curd», σε ελεύθερη απόδοση νομίζω η καταλληλότερη μετάφραση είναι πολτός, μια κρέμα που γίνεται συνήθως με λεμόνι, λαίμ, πορτοκάλι ή σμέουρο.

μ

ιλφέιγ (χίλια φύλλα), γνωστό και ως πάστα του Ναπολέοντα, είναι ένα γλυκό που προέρχεται από την Γαλλία. Παραδοσιακά, αποτελείται από τρεις στρώσεις αφράτης ζύμης εναλλασσόμενης με δύο στρώσεις κρέμα πατισερί.

Βασιλόπιτα

πραγματική της ιστορία αρχίζει το 1832, όταν ο πρίγκιπας Metternich ανέθεσε στον προσωπικό του σεφ να φτιάξει ένα πρωτότυπο επιδόρπιο για κάποιους σημαντικούς του καλεσμένους. Ο επικεφαλής σεφ ήταν άρρωστος και το βάρος έπεσε στον 16χρόνο Franz Sacher.